Brug, sammenpakning og opbevaring
HVORDAN PAKKER JEG MIT FORTELT SAMMEN?
Sammenpakningen af forteltet er en procedure, der helt sikkert har givet mange campister grå hår i hovedet. Samtidig er opfindsomheden stor, og mange har udviklet deres egen metode til sammenpakning - for eksempel at folde og pakke hver del separat. På Isabella derimod pakkes næsten alle forteltmodeller med front- og gavlpaneler sat sammen med selve rammen. Dette er blandt andet for at campisten kan vide, at alle paneler er på det rette sted, når han skal sætte forteltet op for første gang. Inden teltet pakkes sammen, skal campisten selvfølgelig sørge for, at det er så rent som muligt og helt tørt. Bred taget ud på underlaget (forteltsmåtte, presenning eller lignende) med indersiden nedad for at undgå beskadigelse af den belagte yderside. Ret gavlene ud, og fold dem derefter ind midt på taget. Fold teltet et par gange mere - stadig på tværs - indtil bredden passer til teltposens størrelse. Rul nu teltet op fra fronten til bagkanten, så vulstbåndet, som muligvis er blevet snavset af forteltsskinnen, ender yderst. Derefter kan teltet let pakkes ned i tasken. Vintertelte og universeltelte foldes sammen på en tilsvarende måde.
Rengør stativdelene, og tør dem. Husk at fjerne sand og andet snavs, der kan sidde fast i samlinger og kroge. Stativdelene kan nu pakkes ned i deres taske, fortrinsvis med hjørne og midterkryds først. Sådan pakkes Isabelle-teltene sammen, men gennem årene har vi set mange kreative løsninger - for eksempel at pakke hvert panel separat med bomuldsstof som beskyttelse af vinduerne - som vi har den største respekt for. Men den optimale måde at pakke forteltet samme på - ved at rulle hvert panel sammen for sig, med afstandsstykker, på et paprør - er sandsynligvis kun for den garvede langtidscampist med god tid og plads til opbevaring, som koster penge.
HULLER I FORTELTET
For at få en perfekt pasform, ved syningen af en så kompliceret konstruktion som et fortelt, er det altid nødvendigt at have pejlemærker. Hos Isabella har vi fundet ud af, at den bedste type pejlemærker er små huller i stoffet, da disse absolut ikke kan flytte sig. Og vi bruger ikke kridtmærker, da disse kan "smitte af" flere steder på teltstoffet. De små huller laves med et varmt bor, og det er hovedsageligt på baldakinekanalerne og ved lynlåsen, at disse er lavet. På et helt nyt telt kan disse huller være synlige, men når teltet er ude i vejr og vind, "arbejder" stoffet, så hullerne mere eller mindre forsvinder. Polyester og belagte materialer "arbejder" imidlertid ikke på samme måde som strukturvævet akryl. På PVC-telte kan der opstå små "ar" under fremstillingen eller under pakning og transport. Sådanne "ar" kan også opstå under nedpakningen, især hvor to folder mødes. Disse "ar" er normalt kun overfladiske skader, men fordi lyset trænger lettere ind der, kan det se ud som et lille hul. "Aret" har normalt ingen indflydelse på tæthed eller levetid og er et uundgåeligt fænomen når det andler om PVC-folier og beklædte stoffer.
TAGET RYNKER SIG
Dette fænomen skyldes normalt, at de langsgående stænger ikke strammes tilstrækkeligt. Den nemmeste måde at afgøre, om dette er tilfældet, er at folde den forreste del ned og gribe fat den kraftige søm, der holder taget, fronten og baldakinen sammen. Sømmen skal være spændt hårdt ud mellem hjørnerne på hjørnekrydset og midterkrydset. Kontrollér derefter, at baldakinestøttene er helt udstrakt, og at fronten er vinkelret på jorden. Hvis du følger disse råd, er risikoen for, at taget kryber ned bag de langsgående stænger, minimal.
VENTILATION
Ordenlig ventilation forhindrer dannelse af kondens i forteltet. Hold altid ventilationslugen åben - især hvis man forlader teltet i længere tid. Let gerne lidt på understykket, så der også er luftcirkulation. På steder med høj luftfugtighed eller meget forskellige temperaturer kan der dannes kondens i forteltet. Især i syntetiske telte og det viser sig på loftet. Følg rådene om ventilation, læg også gerne plastik under teltmåtten. Dette lukker jordens fugt ude og hjælper således mod kondensproblemer.
UNDERSTYKKE / HJULOVERTRÆK
Alle Isabella fortelte er udstyret med et understykke og hjulovertræk medfølger, så der ikke opstår træk i teltet. Der er udstanset huller i understykket til jordpløkker.
VERANDA.
Alle Isabella fortelte har aftagelige og foldbare gavl- og frontdele. Ved hjælp af den medfølgende verandastang kan du folde både front- og gavldel halvt ned til en såkaldt veranda. I den endegavl, der vender mod campingvognen er der påsyet en holder til verandastangen, der i øvrigt fastgjort til stativet. Træk gardinerne for inden delene foldes ned, vinduesfolien bør ikke komme i kontakt med verandastangen. Man kan også købe et overtræk til stangen. Ekstra varandastænger kan købes som tilbehør hos campingvognforhandleren.
VINTEROPBEVARING
Inden vinteropbevaring skal teltet være helt tørt. Hvis teltet er fugtigt ved nedtagningen, kan der opstå skader på formen. Sørg altid for at tørre de grundigt, og opbevar derefter teltet på et tørt, godt ventileret og ikke for varmt sted. For at undgå rustskader skal du kontrollere, at stativet også er helt tørt. Fjern gummibåndene, og udskift dem, der er blevet skøre. Hvis der er opstået skader på forteltet, skal du reparere dette, inden teltet pakkes væk for vinteren.